To se povedlo!

Tvá registrace na webinář zdarma NA VLNĚ JARA byla úspěšně dokončena.
1) Zapiš si datum 24.3. ve 20:00 do svého kalendáře, ať ho nezmeškáš.
2) Přesuň můj email do složky „DORUČNÁ POŠTA“ (PRIMÁRNÍ)
Pokud používáš SEZNAM.CZ- může ti e-mail spadnout do složky HROMADNÉ.
Pokud používáš GMAIL.COM- je možné, že se e-mail objeví ve složce PROMO.
A byla by škoda, kdybys přišla o tipy k očistě a pokyny k webináři, co myslíš? 😉
3) „Posílám pozvánku do skupiny k webináři NA VLNĚ JARA“. Email s pozvánkou do doprovodné skupiny se brzy objeví ve tvé e-mailové schránce, ale můžeš se připojit hned tlačítkem níže.
Uvidíme se ve skupině!
Ahoj, Aneta
DÁREK PRO TEBE
3 VĚCI, KTERÉ MŮŽEŠ UDĚLAT HNED BEZ ZMĚNY JÍDELNÍČKU

1. Menší porce
Kolik toho sníš a kolik by ti opravdu stačilo k sytosti? Zkus se zamyslet nad tím, jestli se zbytečně nepřejídáš:
- Je totiž přirozené, že když nám jídlo chutná, máme tendence si přidávat. Navíc mozku trvá minimálně 20 min. než rozpozná, že máme dost.
- Už nemůžu, ale…
- přece to nenechám- stojí tě to přece peníze, úsilí…
- je slušné sníst všechno- učili mě, že je slušné dojídat do posledního drobečku.
- když to nedojím, vyhodí se to a to je plýtvání.
JAK NA TO?
- Velkou výhodou je, že většina restaurací je dnes zvyklá na to, že lidé si jídlo berou s sebou domů a proto není problém požádat o zabalení.
- Nech si to na později.
- Na návštěvě, oslavě apod. poděkuj hostiteli za dobré jídlo a řekni, že porce na tebe byla moc velká. Nikdo se na tebe zlobit nebude.
Hara Hači Bu
Japonská filozofie Hara Hači Bu „jez do částečného zasycení“ je jedním z principů dlouhověkosti. Říká, že lidem stačí jíst, dokud nejsou sytí z 80 procent.
Dnešní konzumní styl a také výchovné příkazy rodičů a babiček v nás zanechávají potřebu dojídat a přejídat se. Ve své přirozenosti mají děti schopnost samy vyhodnotit, že už mají DOST. Získanými návyky a přesvědčeními ale tyto programy přepíšeme a ztrácíme. Je tedy na nás, naučit se znova získat tuto schopnost poznat, kdy už jsme sytí a dokázat překonat ostych jídlo nedojíst.

2. Vědomé jezení
Jezení v přítomném okamžiku „mindful eating“, ke stále více propagovaný princip nejen zdravého životního stylu ale prokazatelně vede i k hubnutí. Spočívá jednoduše v tom, že se soustředíme na to, co jíme, vychutnáváme si každé sousto, dostatečně koušeme… Dnes máme potřebu využít každou minutu efektivně a máme pocit, že doba jídla se dá využít současně k poslechu podcastu nebo dokonce sledování videí. A to nemluvím o jezení za chůze nebo ve stresu, kdy do sebe něco rychle hodíme a jedeme dál.
JAK NA TO?
- Dopřej si k jídlu klid. Vychutnej si jídlo všemi smysly. Žvýkej do úplného rozmělnění, to usnadní trávení.
- Nedostatek času? Čas máš na to, na co si ho uděláš. Udělej si na sebe pár minut, tvé zdraví ti to vrátí.
- Zkus to postupně. Začni si tento návyk budovat u jídla, kde je to nejsnadnější, např. večeře a pak si tento návyk zaváděj i u dalších jídel.

3. Doba, kdy jíme
Jsi unavená protivná, nemůžeš usnout, v noci se budíš nebo se ti nedaří zhubnout? Zaměříme se na dobu kdy jíst poslední a kdy první jídlo. Všechno se to odvíjí od biorytmů, které souvisí také s orgánovými hodinami podle TČM. Každý orgán pro svou práci i regeneraci potřebuje určité podmínky a ty mu zajistíme tím, že budeme jíst ve správnou dobu.
Toto téma je na celý webinář, ale pro začátek bychom si mohli říct, pár základních princiců.
JAK NA TO?
- Ideální je jíst poslední jídlo v 18 hod. (v létě v 19 hod.). Platí to bez ohledu na to, jak pozdě jdeš spát. Do jídla se počítá vše, kromě vody a čaje. Každé sousto a alkohol tento princip přeruší, orgány budou mít více práce se zpracováním a nebudou mít čas regenerovat.
- Časové okno mezi jídly by mělo být minimálně 12 hod. Příklad: Večeřím v 18 hod.- snídám nejdříve v 6 hod.
- Je tvé první jídlo káva? Ano, káva je také jídlo. Když piješ kávu hned po probuzení přispíváš si k narušení přirozeného rytmu a snížení účinnosti Kortizolu, který je na svém vrcholu. Tvé tělo má uměle vyvolaný pocit únavy, aby proběhl ranní rituál s kávou. Zkus nahradit kávu teplou vodou s citrónem nebo čajem.

Jak se ti líbí první tipy?
Další vyhlížej ve své emailové schránce v následujících dnech.
Budu ráda, když budeš své první dojmy a krůčky sdílet ve skupině a budu se moc těšit na webináři 24.3. ve 20:00
Těším se, Aneta