To se povedlo!

 

Tvá registrace na webinář zdarma NA VLNĚ JARA byla úspěšně dokončena.  

1) Zapiš si datum 24.3. ve 20:00 do svého kalendáře, ať ho nezmeškáš. 

2) Přesuň můj email do složky „DORUČNÁ POŠTA“ (PRIMÁRNÍ)

Pokud používáš SEZNAM.CZ- může ti e-mail spadnout do složky HROMADNÉ.
Pokud používáš GMAIL.COM- je možné, že se e-mail objeví ve složce PROMO. 

A byla by škoda, kdybys přišla o tipy k očistě a pokyny k webináři, co myslíš? 😉

3) Posílám pozvánku do skupiny k webináři NA VLNĚ JARA“. Email s pozvánkou do doprovodné skupiny se brzy objeví ve tvé e-mailové schránce, ale můžeš se připojit hned tlačítkem níže. 

Uvidíme se ve skupině! 

Ahoj,  Aneta

DÁREK PRO TEBE

3 VĚCI, KTERÉ MŮŽEŠ UDĚLAT HNED BEZ ZMĚNY JÍDELNÍČKU

Plate of toast with spinach, perfect for a wholesome breakfast, photographed flat lay.

1. Menší porce

Kolik toho sníš a kolik by ti opravdu stačilo k sytosti? Zkus se zamyslet nad tím, jestli se zbytečně nepřejídáš:

  1.  Je totiž přirozené, že když nám jídlo chutná, máme tendence si přidávat.  Navíc mozku trvá minimálně 20 min. než rozpozná, že máme dost.
  2. Už nemůžu, ale…
      • přece to nenechám- stojí tě to přece peníze, úsilí…
      • je slušné sníst všechno- učili mě, že je slušné dojídat do posledního drobečku.
      • když to nedojím, vyhodí se to a to je plýtvání.

JAK NA TO?

  • Velkou výhodou je, že většina restaurací je dnes zvyklá na to, že lidé si jídlo berou s sebou domů a proto není problém požádat o zabalení.
  • Nech si to na později. 
  • Na návštěvě, oslavě apod. poděkuj hostiteli za dobré jídlo a řekni, že porce na tebe byla moc velká. Nikdo se na tebe zlobit nebude. 

Hara Hači Bu

Japonská filozofie Hara Hači Bu „jez do částečného zasycení“ je jedním z principů dlouhověkosti. Říká, že lidem stačí jíst, dokud nejsou sytí z 80 procent. 

Dnešní konzumní styl a také výchovné příkazy rodičů a babiček v nás zanechávají potřebu dojídat a přejídat se. Ve své přirozenosti mají děti schopnost samy vyhodnotit, že už mají DOST. Získanými návyky a přesvědčeními ale tyto programy přepíšeme a ztrácíme.  Je tedy na nás, naučit se znova získat tuto schopnost poznat, kdy už jsme sytí a dokázat překonat ostych jídlo nedojíst. 

A stylish morning setup featuring a croissant, apples, orange juice, and a tablet in an elegant indoor setting.

2. Vědomé jezení

Jezení v přítomném okamžiku „mindful eating“, ke stále více propagovaný princip nejen zdravého životního stylu ale prokazatelně vede i k hubnutí. Spočívá jednoduše v tom, že se soustředíme na to, co jíme, vychutnáváme si každé sousto, dostatečně koušeme… Dnes máme potřebu využít každou minutu efektivně a máme pocit, že doba jídla se dá využít současně k poslechu podcastu nebo dokonce sledování videí. A to nemluvím o jezení za chůze nebo ve stresu, kdy do sebe něco rychle hodíme a jedeme dál.

JAK NA TO?

  • Dopřej si k jídlu klid. Vychutnej si jídlo všemi smysly. Žvýkej do úplného rozmělnění, to usnadní trávení.
  • Nedostatek času? Čas máš na to, na co si ho uděláš. Udělej si na sebe pár minut, tvé zdraví ti to vrátí. 
  • Zkus to postupně. Začni si tento návyk budovat u jídla, kde je to nejsnadnější, např. večeře a pak si tento návyk zaváděj i u dalších jídel.
A relaxing evening setup with coffee, croissant, and candle beside a laptop displaying time.

3. Doba, kdy jíme

Jsi unavená protivná, nemůžeš usnout, v noci se budíš nebo se ti nedaří zhubnout? Zaměříme se na dobu kdy jíst poslední a kdy první jídlo.  Všechno se to odvíjí od biorytmů, které souvisí také s orgánovými hodinami podle TČM. Každý orgán pro svou práci i regeneraci potřebuje určité podmínky a ty mu zajistíme tím, že budeme jíst ve správnou dobu.

Toto téma je na celý webinář, ale pro začátek bychom si mohli říct, pár základních princiců.

JAK NA TO?

  1. Ideální je jíst poslední jídlo v 18 hod. (v létě v 19 hod.). Platí to bez ohledu na to, jak pozdě jdeš spát. Do jídla se počítá vše, kromě vody a čaje. Každé sousto a alkohol tento princip přeruší, orgány budou mít více práce se zpracováním a nebudou mít čas regenerovat. 
  2. Časové okno mezi jídly by mělo být minimálně 12 hod. Příklad: Večeřím v 18 hod.- snídám nejdříve v 6 hod. 
  3. Je tvé první jídlo káva? Ano, káva je také jídlo. Když piješ kávu hned po probuzení přispíváš si k narušení přirozeného rytmu a snížení účinnosti Kortizolu, který je na svém vrcholu. Tvé tělo má uměle vyvolaný pocit únavy, aby proběhl ranní rituál s kávou. Zkus nahradit kávu teplou vodou s citrónem nebo čajem. 

Jak se ti líbí první tipy?

Další vyhlížej ve své emailové schránce v následujících dnech. 

Budu ráda, když budeš své první dojmy a krůčky sdílet ve skupině a budu se moc těšit na webináři 24.3. ve 20:00 

Těším se, Aneta